Mekomera Verkstad logotyp

MEKOMERA

Verkstad

KAMREMSBYTE
KAMKEDJEBYTE

45 % rabatt på kamrem/kamkedja
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

3 års garanti efter besök

Nöjdast kunder 2023

Premium reservdelar

VAD HÄNDER OM KAMREMMEN GÅR AV?

Kamremsbyte i tid är det viktigaste serviceingreppet du kan göra.

Kamremmen eller kamkedjan styr förbränningsprocessen i motorn på ett exakt vis. Kamremmen driver (roterar) kamaxeln som i sin tur styr ventilerna samtidigt som den driver vevaxeln som i sin tur styr kolvarna. Om kamaxeln och vevaxeln inte går samtidigt fungerar inte motorn.

“Detta leder i värsta fall till att ventilerna och kolvarna kolliderar med varandra i motorn, vilket resulterar i ett motorhaveri”

I videon nedan är ventilerna de trumpetliknande delarna och kolvarna är de cylinderliknande delarna.

Där ser du att delarna samverkar i perfekt synkronisering. Är kamremmen eller kamkedjan defekt kan det i värsta fall leda till ett haveri i motorn när rörelserna går i otakt.

Är ett motorbyte för dyrt riskerar man att skrota fordonet.

Utan kamkedjan som ni ser i videon fungerar inte motorn som den ska. Kamremmen agerar med samma princip.

Kamremmens slitagepåfrestning kräver därför hög nivå av kvalitet. Alltför låga priser på kamremsbyten riskerar ge kortare livslängd på remmen/kedjan.

KAMREMSBYTE PRIS

Priser på kamremsbyten skiljer sig stort från märke till märke, modelltyp till modelltyp, men även från årsmodell till årsmodell.

Här är åtminstone ett stickprov:

BilmärkenSnittpriser - 45 %
VW3 230 kr
Skoda3 034 kr
Renault4 319 kr
Peugeot3 269 kr
Ford4 144 kr
Fiat3 290 kr
Citroën3 159 kr
BMW9 536 kr
Audi3 999 kr
Volvo2 009 kr

Kamremsbyte på ditt fordon kan kosta mer eller mindre. Ovan är enbart snittpriser efter 45 % rabatt (månadskampanj).

BE OM EN OFFERT

Kampanjen går ut vid månadens slut

Dagar
Tim
Min
Sek

Stor rabatt på kamremsbyte fram till månadens slut

6 TECKEN PÅ EN DEFEKT KAMREM

Motorn ger ett tickande ljud

Missljudet kan låta svagt men kommer att öka i volym allteftersom tiden går tills missljudet så småningom blir konstant. Detta tickande ljud uppstår när en av tänderna på remmen går sönder eller lossnar och börjar slå mot en annan tand runt remskivan. Välj bra kvalitet på kamrem.

 

Feltändning av motorn

Motorn tänder fel när kolvarna och ventilerna inte fungerar synkroniserade med varandra vilket gör att motorn går ojämnt eller stannar abrupt. Här krävs en felsökning.


Läckage nära motorn

En lös/brusten kamremskåpa eller en utsliten/sprucken packning orsakar oljeläckage. Det är heller inte ovanligt att kylarvätskan läcker. I båda fallen kan det leda till att motorn överhettas. En bra mekaniker ska kunna upptäcka detta.

 

Rök från avgasröret

En defekt kamrem kan belasta bilens motor mer, vilket gör att den jobbar hårdare än vanligt. Detta kan orsaka en felaktig bränslesammansättning och leda till att tyngre rök kommer från avgasröret. Sök upp en verkstad omgående.

 

Förändring i varv per minut (rpm)

En sliten kamrem har en betydande inverkan på din bils varv per minut (RPM), vilket visar hur hårt motorn arbetar (hur snabbt kamremmen rullar). En kamrem som saknar några tänder eller går av helt kan göra att varvtalet agerar inkonsekvent. Kan ex. medföra betydligt högre bränslekostnader.

 

Ojämn tomgång

Om du märker att din bil går ojämnt på tomgången när det kommer till ett stoppljus eller när man väntar på en stoppskylt, kan detta orsakas av en skadad kamrem i fordonets motorrum. Sök upp en verkstad innan en kedjereaktion sker.

Din närmaste verkstad